TRENINGI

Kakšen naj bo trener pri mlajših kategorijah ?

Kakšen naj bo trener  pri mlajših kategorijah ?

Novi programi so uspešni samo takrat če so koristni tudi za trenerje. Pomembno je da so trenerji vključeni v načrte treniranja v klubu. Torej je napočil čas da se tudi trenerja postavi v središče in ne samo igralce in postavimo vprašanje; Kaj je dober trener?

  1. Biti režiser;

Dober  trener deluje kot režiser… načrtuje in usmerja trening na tak način, da igralci razvijejo svoje prednosti…uvaja nove vaje v sodelovanju z igralci… in vedeti  je treba, da je  malo koristi  tam, kjer igralci večkrat sami odločajo kaj in kdaj  trenirati … Oblike treniranja pri katerih  igralci trenirajo tako, da se pazi,  da bi naj  vsak  igralec  treniral glede na svoj tempo in svoje sposobnosti  ne olajšujejo  dejanskega učenja pri treniranju.. torej pomembno je da ima trener vznemirljive, motivacijske prijeme pri treniranju in da pomaga igralcem da se učijo med seboj in eden od drugega…

  1. Spoštljivi odnosi;

 Pravi spoštljivi odnosi med trenerjem in igralci spadajo  med najpomembnejše dejavnike uspešnega treniranja….Gre zato da mora vsak igralec videti v sebi nekaj odličnega, in takoj ko igralec spozna svoje prednosti in se zaveda da jih pozna tudi njegov trener, takrat neprimerno  lažje sprejema tudi slabe kritike  na račun svojega treniranja. Tudi glede dveh trenerjev pri posamezni  ekipi se pojavijo problemi. Čeprav je seveda veliko pozitivnih stvari, pa vendar se ne zgradi tako močan odnos z igralcem, kot če je samo en trener….več trenerjev ( za tehniko, taktiko, kondicijo, mentalno pripravo….)ima lahko pri večini igralcev  tudi negativen prizvok do  sprejema informacij, ki jih daje glavni trener….in je s  tem zmanjšan vpliv idej glavnega trenerja.

  1. Poslušati igralce;

Trener naj bi pozorno poslušal svoje igralce, ker s tem ohranja  dobro samopodobo igralcev, pa vendar mora na treningih uporabljati kratke teste, da prepozna kaj  se dogaja v glavah igralcev in s tem dobi sliko kaj so dobili igralci na treningih. Torej trener si mora prizadevati , da opazuje igralce pri vajah in da se pogovarja z njimi in s tem dobi odgovor na vprašanje Kaj in kako so se učili in naučili pri treniranju nogometa,  torej ne gre samo za odpravo napak ampak za  predvsem   kvalitetno  treniranje.

4. Pokazati strast;

Tudi trenerji, ki veliko  in dolgotrajno trenirajo so lahko povsem neuspešni, če nimajo strasti do nogometa in predvsem do treniranja.  Največji vpliv na igralce naredi trener, ki ima rad igralce in zna prenašati svojo strast na igralce. Torej le tisti trenerji, ki intenzivno sodelujejo z igralci lahko prenašajo tudi težke situacije, ki se pa vedno pojavljajo pri treniranju, ker  biti trener je zelo naporen poklic. Dober  trener ima predvsem željo po »notranji« karieri in manj po »zunanji« karieri, seveda pa je  najbolje da se obe karieri čim bolj dopolnjujeta.

  1. Razumeti starše;

 Pomembno je, da ko trener daje informacije, določa tudi  omejitve pri pogovoru z starši. Veliko trenerjev ne govori dovolj jasno in razločno  in starši dobijo vtis dvoma v njegove sposobnosti. Torej trener mora  jasno določiti kaj se razume z treniranjem igralcev in kako opredeliti sodelovanje tudi v konfliktnih situacijah.
Pravo   zaupanje med starši in trenerji ni samoumevno, je pa nujno potrebno; vsak starš želi najbolje svojemu sinu in je tudi pripravljen marsikaj  žrtvovati za njegov uspeh; po drugi strani pa so danes zahteve s strani staršev do trenerja ogromne.

  1. Poiščite digitalno ravnovesje;

Smo v dobi uporabe računalnikov in to vpliva tudi na razvoj trenažnih sredstev in samega načina treniranja;  digitalizacija je v nogometu vse bolj prisotna;  pomembno je da se vsi deležniki zavedajo da so računalniki samo orodje in ne morejo nadomestiti  trenerja,  lahko so pa v veliko pomoč pri vseh opravilih, ki so v samem trenažnem procesu potrebni…dejstvo pa je, da digitalizacija spreminja tudi trenerski poklic.