RSA METODA

V nogometu živimo, delamo, se gibljemo in obstajamo

NEKAJ  O RAZVOJU V NOGOMETU

Razvoj v nogometu poteka v spirali in sicer vedno naprej in proti “navzgor” in je torej vsak ovinek spirale  krog…torej namesto da “jamramo” ker  nimajo naši igralci nekih sposobnosti, ki bi jih želeli, morajo delati na sebi da bi jih “pridobili”..

Talent; to je moč v igralcu, ki omogoča razvoj, in ne samo razvoj latentnih predvidenih možnosti, ki evolucijo vsakega igralca delajo različno, ampak uvaja element originalnosti in ponudi ustvarjalnim sposobnostim področja v igri, da se lahko razvije “vrhunskost”.

INVOLUCIJA; to je obdobje, ki je namenjeno doseganju samozavesti in graditvi nosilcev v nogometu, skozi katere se izraža igralec in z njim ekipa.

EVOLUCIJA; to je obdobje, skozi katerega se razvija samozavest igralca do “vrhunskosti” in je sposoben igrati na najvišjem nivoju.

KDAJ LAHKO PRIČAKUJEMO DA BO IGRALEC NAPREDOVAL:  vsako napredovanje v nogometu je odvisno od tega ali je igralec, ki se razvija dovolj “gibek”, prilagodljiv, upogljiv in da se lahko prilagodi, nauči na nove pogoje na treningu in tekmi; ali pa je igralec trd, nesposoben za spremembe; torej sposobnost prilagajanja je lastnost, ki omogoča napredek v igralcu in ekipi.… pomanjkanje  te sposobnosti pa je vzrok v zaostajanju tako v tehnično-taktičnem prostoru, kondicijskem in predvsem mentalnem prostoru, ki je najbolj odgovoren za razvoj v nogometu.

Nikoli se ne morejo razviti sposobnosti, če  igralec ni izpostavljen pravilnim impulzom z ene strani in če ne pohiti da sebe “izpostavi” za sprejem  teh impulzov; to pa so vaje na treningih, ki pa morajo biti v skladu z “navodili šole”.

Velika nevarnost je pri mlajših igralcih, ki delujejo zelo “profesionalno” pa se ne zavedajo da so samo prehitro dozoreli in vzeli nekaj v naprej kar pa seveda ni v harmoniji z nogometno igro, in imajo  v kasnejšem obdobju zelo veliko težav ravno zaradi tega, ker mislijo da že vse obvladajo in da njim ni potrebno iti skozi trenažni proces, ki se zahteva  za starostne kategorije vse tja do članske ekipe.

Karkoli vas zanima; pišite na franc.sivko@siol.net – brez sodelovanja ne moremo napredovati….