TRENINGI

Za starše najmlajših igralcev – igralk v nogometu

10   pravil   za   starše   glede   igre    njihovih     otrok:
1. Naj ima vaš otrok dovolj časa za igro in počitek:
Starši naj ne prekinjajo otrok po nepotrebnem v njihovi igri, dajejo naj jim dovolj priložnosti za samostojno igranje. Tudi ni dobro da imajo otroci prenatrpan koledar aktivnosti.
2. Opazujte svojega otroka pri igri:
Reagirajte samo pri novih pravilih igre, ali če otrok potrebuje spodbudo, podporo ali vašo pozornost. Poskusite ugotoviti kaj ga motivira in kaj ga žene k gibanju.
3. Pokažite resnično zanimanje za igro vašega otroka:
Ne odložite na kasneje vaše reagiranje, ko otrok želi da oceni svoje delo ali pa da pojasni kaj je ustvaril v igri. Pokažite mu da imate interes za tisto kar otrok počne.
4. Ne kritizirati in tudi ne izboljševati z nasveti pri igri:
V igro se ne vmešavajte da bi pokazali kaj je »prav«. Pustite vašemu otroku čas in možnost da sam najde svojo rešitev za njegove lastne predstave za red, lepoto, za pravilno in narobe. Zaupajte v razvoj svojega otroka.
5. Ne pošiljajte svojih otrok v sobo:
Dajte otroku možnost da bo blizu vas, da se učijo od vas, da se igrajo skupaj z vami, ker če je sam v sobi se počuti osamljeno,izolirano. Če ste skupaj potem s tem dobi občutek varnosti, ki mu bo koristil ko se bo igral z drugimi otroki ali sam.
6. Dajajte jim podporo pri skupni igri z drugimi otroki:
Naj se vaš otrok veliko igra z drugimi otroki iz okolice, povabite druge otroke k igri ali pa se sami pridružite drugim otrokom. Od tretjega rojstnega dne je vaš otrok upravičen do mesta v vrtcu.
7. Pri skupni igri pazite na »ton« govora:
Ne predpisujte kaj naj se otrok igra. Vaš otrok je »specialist« za igre, nekaj kar ga skupaj z soigralci spravi v fantazije in »nore« ideje.
8. Ne dajajte svojemu otroku preveč igrač naenkrat:
Vsakdanji predmeti so vedno najboljše igrače za ustvarjalnost otrok. Drage igrače so nepotrebne.
9. Pri težavah v igri mu ne pomagajte za vsako malenkost:   

Starši niso zabavljači svojih otrok, ker jih potem spreminjajo v pasivne gledalce. Ne pokažite mu vse tako, kot da je vse idealno in da ne pride do težav, saj se mora sam dokopati do pomembnih izkušenj, ki jih dobi na tak način, s tem se spozna tudi z razočaranjem in neuspehom. S tem testira svoje zmožnosti in tudi postane ponosen da je sam nekaj »pogruntal« ali naredil.
10. Ne pretiravajte z skrbjo glede varnosti in zdravja;
Naj vaš otrok pri igri čim več sam naredi. Čim več ovir ali zahtev mu vi sami odstranite bolj negotov postaja otrok. Sicer pa ne moremo nikoli vse ovire popolnoma odstraniti.