RSA METODA

Zakaj igralci ne napredujejo, pa čeprav veliko trenirajo….

Zakaj igralci ne napredujejo pa čeprav veliko trenirajo:

Vzroki so lahko različni- najpogostejši so  v mentalni sferi igralca;

  1. Vzrok; govorjenje neresničnosti:

Kot povsod, je  tudi v nogometu polno vsemogočih neresničnosti, ko igralci drug drugemu nekaj rečejo a tega tako ne mislijo, in se to pojavi kot odtis pečata  v pečatni vosek..hinavščina, neresnica, obrekovanje ostanejo kot odtisi v mentalni sferi igralca. In ti odtisi v mentalni sferi zavirajo razvoj igralca.

Moralnost igralca se ustvarja z spoznavanjem dejstev in ne z moralnimi pravili. Zato morajo biti s strani trenerja dani močnejši nagibi, spodbude in impulzi iz samega moralnega področja. Tudi laganje iz vljudnosti ali navade, neodkritosrčnost,  hinavščina in  tudi majhna obrekovanja (celo le v mislih) puščajo negativne odtise v mentalnem področju igralca.

Rešitev; S samim spoznavanjem delovanja teh odtisov v mentalni sferi veliko bolj pomagamo igralcem, kot pa z moralnim pridiganjem.

  1. Vzrok; uporaba nepravih metod, nepravično ocenjevanje igralcev:

Tudi kadar trener uporablja neprave metode, vaje, ki nikakor niso dobre za igralce, kadar krivično kaznuje igralce, kadar nepravično postavlja igralce na položaje v ekipi, takrat  se pojavijo škodljive posledice v ustvarjalnosti igralcev in predvsem skupinski  duh ekipe postaja slaboten. Vse kar vodi k nemiru in razprtijam v ekipi,  torej kar nasploh škodljivo in zlobno uravnava odnose med igralci v ekipi, to deluje negativno tudi skozi razpoloženje v ekipi.

Rešitev; Igralci in trenerji bi se morali potruditi da uredijo svoje medsebojne odnose in pravila obnašanja v nogometu kolikor je le mogoče dobro in pravično, ker sicer se  lahko samo nadaljuje slabo stanje duha ekipe.

  1. Vzrok; vsiljevanje svojega prepričanja;

Kadar trener ali igralec hoče vsiliti svoje prepričanje (ki pa je velikokrat lahko napačno) drugim, in če je v tem namenu  uspešen, potem drugi igralec vase vsrka pregovarjanje in napačne nasvete in s tem se zavira razvoj igralca. Vse je še bolj potencirano,  ker se pojavi vsakršna nestrpnost do drugačnega mišljenja in naziranj. In igralec je oviran in zadržan v razvoju in ne more pravilno  izoblikovati lastnih osebnih pogledov in nazorov.

Rešitev: Za igralca je edino sredstvo spoznanje vseh teh negativnosti, ki se pojavijo v njegovi mentalni sferi.

želite komentirati; franc.sivko@siol.net ….lepo povabljeni…